top of page
Keresés

Kárai Dávid x Kristinus 2020 FW

Dávid receptjei borhoz, nyugalomhoz, élethez...


Dávid jó barátunk. Beszélgetéseink legtöbbször borok, alapanyagok és a gasztronómia felé terelődnek, mégis új friss perspektívából látva a dolgokat. Ahogy nekünk a borokkal, úgy neki receptjeivel, élmény, energiát és inspirációt átadni az elsődleges cél.

Dávid, hét recepten keresztül mutatja be tételeink sokszínű, izgalmas és kreatív arcát. Szándékosan nem csak borokat válogattunk, hiszen a borok túl, új organikus szűretlen szőlőlevünk a MUST HAVE vagy akár Cabernet Sauvignon borecetünk is megjelenik az alapanyagok között.


CSÁSZÁRMORZSA ERDEI GYÜMÖLCSÖS ÖNTETTEL

Ha azt mondom császármorzsa, akkor neked melyik változat jut eszedbe? A búzadarával készült vagy ez a bajor, habos palacsintatésztás? Megmondom őszintén, én csak ez utóbbit szeretem, de azt nagyon.

Ez a recept a felnőtt lét egyik privilégiuma, ugyanis simán megsütheted reggelire vagy vacsorára, senki nem fog rád szólni, hogy miért eszel palacsintát! Viccet félretéve tényleg annyira tartalmas, hogy már nem is desszert ez, inkább önálló fogás. A tésztát én alig édesítem, helyette szeretem sütés közben megszórni porcukorral, azt rákaramellizálni, így kívül kicsit ropogós, belül puha lesz.


ABBAHAGYHATATLAN SAJTOS KEKSZ

Egyetlen késes aprítóban összekeverhető, aztán elég csak hengert formázni belőle, bedobni a fagyasztóba fél órára, felszeletelni és végül kisütni. Ennyi az egész. Jól jöhet a szilveszteri pezsgőzéshez, egy üveg Kristinus Pet-Nathoz, de úgy általában bármikor ha sós ropogtatnivalóra vágynál. Zárható dobozban egy hétig friss marad, de úgyis tízpercenként rájársz majd.

Én szeretem kéksajttal, gorgonzolával készíteni, de helyette bármilyen más, lágy sajt is megteszi. Ugyan ez igaz a kemény sajtra is, ami nálam rendszerint parmezán. Egyedül csak az arányokra kell figyelni.

Extra tipp: Ha a gorgonzolás verziót készíted, akkor tehetsz bele pár szem durvára aprított diót is.


SÜLT SAJT VAJBAN PIRÍTOTT KENYÉRREL, KARAMELLIZÁLT HAGYMÁVAL

Ma már egyre több helyen lehet kapni süthető sajtokat. A leghíresebb ezek közül talán a Mont d’or, de a szupermarketek polcain is találtok sokszor saját márkás verziót. Elég egyszerű az elkészítés. Kicsomagolod, visszateszed a dobozba és irány a 200 fokos sütő tíz percre. Utána óvatosan bevágod kereszt alakban a tetejét és én ilyenkor szoktam ráönteni egy-két kanál fehérbort, megszórni kakukkfűvel és pár gerezd felszeletelt fokhagymát nyomkodni a közepébe. Mehet vissza a sütőbe 10-12 percre, amíg kicsit meg nem barnul.

Vajban pirítottam hozzá kenyérszeleteket, mellé a pohárba töltöttem a Kristinus Utopiaból és indulhatott is a tunkolás. A tetejéről a karamellizált hagyma ne maradjon le! Isteni karácsonyi reggeli vagyis a bor miatt nevezzük brunchnak, ugye…

ÉDESBURGONYÁS-GESZTENYÉS QUICHE

Én abban hiszek, hogy nem érdemes a klasszikus karácsonyi fogásokat kell húsmentesíteni, mert persze lehet finom töltött káposztát csinálni gombából is, de sokkal több és izgalmas lehetőség van ezeken túl is! Például itt ez az ünnepi quiche, amiből garantáltan nem fog hiányozni senkinek se a hús, hiszen önmagában is elképesztően gazdag. Édesburgonya, gesztenye, dió, zsálya – csupa-csupa karácsonyi alapanyag és annyira jól működnek ebben a pitében! Csináljatok hozzá egy gyors zöldsalátát friss öntettel és kész is. Hidegen is finom, így ebéd után is rá lehet járni. Én nem szoktam saját tésztával bajlódni, szuper vajas leveles tésztákat kapni és tudjátok, karácsonykor ahol lehet érdemes időt spórolni! És ha már húsmentes pite, akkor nem is passzolhatna hozzá más jobban, mint egy vegán bor a Kristinustól. Igen, én is furcsán néztem, amikor először szembe jött velem a “vegán bor” kifejezés, de képzeljétek, a borok derítéséhez (tisztításához sokszor) állati eredetű hozzávalókat használnak, például tojásfehérjét vagy zselatint. Illatos fehérbor, Parapli Chardonnay, finom citrusossággal és vajas jegyekkel, nagyon jól passzol a pitéhez.


SÜTŐTÖKÖS HAJDINAGRANOLA

A házi készítésű granolában az a jó, hogy te tudod szabályozni, mi kerüljön bele és mennyire legyen édes. Előbbi azért szuper, mert csomó ízkombinációt kipróbálhatsz, akár úgy is, hogy csinálsz egy semleges, alap verziót és ezt mindig feldobod más-más aszalt gyümölccsel, olajos magvakkal vagy épp fűszerekkel. Az pedig, ha nem édesíted túl, azért szerencsés, mert így nem csak reggelihez, de levesekhez feltétnek vagy salátára szórva ropogós textúrának is felhasználhatod.

Mi ma felpattintottuk mellé ezt a MUST HAVE névre keresztelt szűretlen szőlőlevet, a Kristinus újdonságát. Nagyon gyümölcsös, 100% bio merlot szőlő és annyira itatja magát, hogy egy pohárnál nem bírsz leállni vele, tényleg! Jó szívvel ajánlom, próbáljátok ki. Bónusz tipp: bátran főzzetek belőle fűszeres, alkoholmentes forralt bort is, isteni lesz vele!


SVÉD MANDULATORTA

tt egy újabb lisztmentes sütemény, a svédek kedvenc mandulatortája! Szeretem benne azt a fondorlatosságot, hogy a krémnél megmaradt tojásfehérjéből sül a piskóta, így nincs pazarlás. Előre megcsinálható ez is, jót tesz neki ha áll egy picit a hűtőben, szóval elő tudsz vele készülni az ünnepre. Akkor se félj elkészíteni, ha nem tudsz tökéletesen tortát bevonni, mert a pirított mandula segít elfedni minden hibát.

Én szeretem egyben sütni a piskótát és utána szétvágni, de persze te elkészítheted két adagban is. Az összeállításnál fontos, hogy a piskóták már teljesen kihűljenek, máskülönben megolvad a krém és elkezd folyni. Ugyanez igaz a bevonáshoz használt pirított mandulára is. Szülinapra is csinos darab, de én karácsonyra is bátran ajánlom, mert egy a hideg pohár Kristinus Pet-Nat társaságában tökéletes zárása lehet az ünnepi ebédnek vagy vacsorának. A pet-nat egyébként az egyik legrégebbi fajtája a pezsgőkészítésnek, ami manapság kezd szépen visszajönni a természetes, biodinamikus borokkal együtt. Még az erjedés vége előtt palackozzák, degorzsálás nélkül készül és gyönyörű opálos színe van.


SÜLTCÉKLA-SALÁTA TAHINIS JOGHURTTAL

Most rögtön egy különlegességet mutatok nektek, mert ehhez a salátához a ő saját, Kristinus borecetetüket használtam. Szép gyümölcsös, kellemesen savanykás és nagyon jól megy a céklához. Én vegyesen használtam vörös és sárga fajtát, amit érdemes két külön tálban pácolni, máskülönben a vörös cékla elszínezi a sárgát is. Ez utóbbinak egyébként kicsit gyümölcsösebb íze van a hagyományosnál, így ha piacon láttok ilyet, érdemes kipróbálni és megkóstolni.

A tálalásnál szórhattok rá gránátalmamagot vagy homoktövis-bogyókat is. A joghurttal összekeverve is tálalhatjátok, akár főételek mellé más körettel együtt.





bottom of page